FANDOM


Jednom Davno

Once Upon A Time

Wiki-background
Serija
Generalne informacije
Scenaristi: Edward Kitsis

Adam Horowitz

Produkcijska kuća: ABC Studios
Lokacija snimanja: Vankuver, Britanska Kolumbija, Kanada
Glavni glumci:
Zemlja porekla: Sjedinjene Američke Države
Broj sezona: 3
Broj epizoda po sezoni: 22
Informacije o sezonama
Sezona 1
Premijera: 23. oktobar 2011.
Finale: 13. maj 2012.
Sezona 2
Premijera: 30. septembar 2012.
Finale: 12. maj 2013.
Sezona 3
Premijera: 29. septembar 2013.
Ostale serije
Spin-Off: Jednom davno u Zemlji čuda

"Jednom davno" ("Once Upon A Time") je američka serija prvi put emitovana 23. oktobra 2011. godine u Americi, a 6. marta 2012. godine u Srbiji. U Americi se trenutno emituje treća sezona, a u Srbiji druga sezona. Serija je dobila i spin-off "Jednom davno u Zemlji čuda" ("Once Upon A Time in Wonderland").

Producenti serije su Edward Kitsis i Adam Horowitz koji su takođe bili deo tima koji je kreirao popularnu seriju "Izgubljeni" ("Lost"), kao i film "Tron:Legacy'".

RadnjaEdit

Ema Svon je ne baš uspešna mlada žena sa burnom prošlošću koja za svoj 28. rođendan dobija jedno malo iznenađenje - desetogodišnjeg sina kog je odmah po rođenju dala na usvajanje. On je poziva da sa njim krene u gradić Storibruk u kome živi sa usvojiteljkom - gradonačelnicom Redžinom za koju tvrdi da je Zla kraljica iz bajke o Snežani i sedam patuljaka. Dečak je uveren da su svi stanovnici tog grada u stvari likovi iz bajki, da je u gradu vreme zamrznuto već 28 godina i da se niko ne seća svoje prošlosti. To je upravo uradila njegova usvojiteljka Redžina tako što je bacila Tamnu kletvu da bi im se osvetila i dobila svoj srećan kraj. Jedina koja može da razbije njenu kletvu jeste Ema, ali da li će mlada žena poverovati u priču svog sina?

Ema kreće sa Henrijem u Storibruk, ali samo kako bi ga vratila kući. Ipak, posle par čudnih događaja odlučuje da ostane. Ona i dalje ne veruje u priču svog sina, ali zabrinuta zbog odnosa koji dečak ima sa Redžinom odlučuje da svom sinu posveti pažnju i ostane u gradu.

U gradu niko ne živi srećnim životom i niko nije svestan svoje prošlosti ali svi imaju neke karakteristike poznatih likova iz bajki. Serija istovremeno prati i radnju u Storibruku i dešavanja iz prošlosti, dajući nam pozadinu svakog od likova. Zanimljivo je da likovi iz bajki i njihovi dvojnici iz stvarnog svjeta uglavnom imaju potpuno drugacije karaktere, a ni bajke nisu obrađene na konvencionalan nacin. Fokus serije je likovima, kao i na događajima koji su prethodili kletvi, samoj kletvi i događajima posle njenog razbijanja.

Lista epizodaEdit

Videti Lista epizoda Jednom Davno

Glavni glumci i likoviEdit

Sporedni likoviEdit

PrikazivanjeEdit

Serija se u Sjedinjenim Američkim Državama emituje na kanalu ABC, svake nedelje u 8|7c, dok se u zemljama bivše Jugoslavije može pratiti na kanalu Fox Life svake srede od 20:55. Prvu epizodu serije u Americi je pogledalo 13 miliona ljudi i to je najgledaniji nesportski program u svom terminu - nedeljom u 20 h. Gledanost serije je u drugoj sezoni neznatno opala u odnosu na prvu sezonu, ali je i dalje veoma visoka.

KritikeEdit

Serija je naišla uglavnom na pozitivne kritike. Naišla je na odličan odziv kod ženske publike i mnogi kritičari su pohvalili prisustvo snažnih ženskih likova u seriji. Takođe se hvali koncept serije, kostimografija i scenario. Serija je dobila i spin-off "Jednom davno u Zemlji čuda" ("Once Upon A Time in Wonderland").

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki