FANDOM


Jennifer Morrison

Dženifer Morison

270px-InfoboxJM
Glumica
Biografske informacije
Pol: Ženski
Datum rođenja: 12. april 1979.
Mesto rođenja: Čikago, Ilinois
Serija
Lik: Ema Svon
Status: Glavni lik
Prvo pojavljivanje: "Pilot epizoda"
Poslednje pojavljivanje: "I pravo sve do jutra"

Jennifer Marie Morrison je američka glumica, manekenka i filmska producentkinja koja glumi Emu Svon u seriji Jednom davno.

Privatni životEdit

Rođena je u Čikagu 12. aprila 1979. godine, ali je odgajana u Arlington Heightsu. Njen otac, David L. Morrison, penzionirani je profesor muzičke kulture i bio je proglašen profesorom godine u Illinoisu 2003. godine. Njena majka, Judy Morrison, takođe je penzionirana profesorica. Jennifer ima brata Danijela i sestru Juliju.

Jennifer je završila Prospect High School 1997 (u toj su školi radili njeni roditelji). Svirala je klarinet u školskom bendu, pevala u horu i bila članica tima za promociju školskog duha. Pohađala je univerzitet Loyola u Čikagu, gde je 2000. godine diplomirala pozorišnu umetnost kao glavni predmet, engleski jezik kao sekundarni predmet. Leto te godine provela je na dodatnoj praksi u Steppenwolf Theatre Company, a posle se preselila u Los Anđeles kako bi pokušala izgraditi karijeru na filmu i televiziji.

KarijeraEdit

Karijeru je počela kao dečiji model, pojavivši se u nekoliko reklama. U maju 1992. bila je na naslovnici Sports Ilustrated for Kids sa košarkaškom zvezdom Majklom Džordanom.

Na velikom ekranu debutovala je s 15 godina kao kćerka Richarda Gerea i Sharon Stone u filmu Raskrsnica, a kasnije se pojavila kao Samantha Kozac u Odjeku smrti s Kevinom Baconom 1999. godine. Prvu glavnu ulogu imala je u filmu iz 2000. Stravične legende 2, a otada se pojavila u filmovima Skejteri (s Adamom Brodyjem), Kako preživeti Božić (s Benom Affleckom i Jamesom Gandolfinijem) i Gospodin i gospođa Smit (s Bradom Pittom i Angelinom Jolie).

Na televiziji je glumila u nekoliko hit-serija, uključujući Dodir anđela, Dawson's Creek, pre nego što je dobila ulogu imunologinje Dr Allison Cameron u Dr House 2004. godine, u kojoj je glumila s Hughom Lauriejem. 2006. godine producirala je nezavisni film Flourish, u kojem je igrala i glavnu ulogu. Ona je i jedan od producenata koji su "otkrili" seriju Glee u njenim najranijim nacrtima; skrenula je pažnju na to scenaristu Ryanu Murphyju, koji je s Bradom Falchukom i Ianom Brennanom adaptirao te početne zamisli za TV-seriju koja je danas svetski hit. Jennifer nije ostala kreativno uključena u Glee, ali je tokom 1. sezone potpisana kao pridruženi producent zbog njene pomoći da ideja dođe u prave ruke.

2007. godine posudila je glas Kirce James, liku iz videoigre Command & Conquer 3: Tiberium Wars koji često komunicira s igračem tokom GDI kampanje.

Njeni filmski projekti te godine bili su Zatvorska posla (s Robom Schneiderom) i Ubistvo princeze Diane, TV-film zasnovan na istoimenoj knjizi Noela Bothama koji su producirali Lifetime i Working Title Television; u njemu Jennifer glumi Rachel, američku novinarku koja bude svedok saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradala princeza Diana.

2009. godine Jennifer se vratila na velike ekrane pojavivši se u početnoj sceni filma Zvezdane staze kao Winona, majka Jamesa T. Kirka.

Pojavila se i u muzičkim spotovima Nicka Lacheya ("Shut Up") i ženskog rock-sastava The Donnas ("Too Bad About Your Girl"). Također je bila i na dvjema naslovnicama TV Guidea s kolegama iz Dr House, a imala je fotosesije za magazine InStyle, Stuff, Entertainment Weekly i Premiere, između ostalih. Trenutno je predstavlja Abrams Artists Agency. Pojavila se i na naslovnici magazina Health za jul/avgust 2009.

Nakon što joj nije obnovljen ugovor za Dr House, 7. 12. 2009. objavljeno je da je Jennifer dobila ulogu Kate Heller, majke Helen Keller, u brodvejskom oživljavanju drame Čudotvorka. Ipak, 2010. godine vratila se u Dr House za još jednu epizodu iz 6. sezone, u kojoj se zaokružila sudbina Dr Allison.

Iste godine pojavila se u filmu Ratnik, uz Nicka Noltea i Toma Hardyja, koji prati mladog stručnjaka u mešovitim borilačkim veštinama. Jennifer tu glumi majku koja se bori da sačuva porodicu na okupu.

U jesen 2010. pojavila se kao gost u 4. epizodi serije Potera u ulozi Faith, samohrane majke koja postane begunac i koja započne krvavi ubilački niz po Texasu, vukući kćerku sa sobom. Takođe se pridružila ekipi humorističke serije Kako sam upoznao vašu majku; u njoj je imala epizodnu ulogu kao Zoey Pierson, vragolasta štreberka arhitekture i ljubav glavnog lika, Teda Mosbyja. Prema rečima izvršnog producenta Craiga Thomasa, Jennifer je "možda najveći ženski lik koji smo ikad dodali u Tedov život u seriji".

Od septembra 2011. godine Jennifer tumači glavnu ulogu u ABC-jevoj seriji Jednom davno. Glumi Emu Svon, lovca na glave, koja saznaje da je nestala ćerka Snežane i Princa Šarmantnog i da drži ključeve spasa Začarane Šume i stvarnog sveta.

ZanimljivostiEdit

  • Često su je pitali da li joj je rok muzičar iz 60-ih Jim Morrison nešto u rodu.
  • Trenutno je u vezi sa kolegom Sebastian Stan.
  • Sarađivala je sa Jorge Garcia u "Kako sam upoznao vašu majku" ("How I Met Your Mother").
  • Bliska je prijateljica sa Ginnifer Goodwin.

PojavljivanjaEdit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki